Met de wagen naar Frankrijk

Verplicht mee onderweg


Verplicht in de auto
Gevarendriehoek

Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Het gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als het plaatsen ervan geen gevaar oplevert. Let op: Het is verboden een gevarendriehoek te plaatsen op snelwegen (autoroutes).

Veiligheidshesje

Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. Het veiligheidshesje moet worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Ik adviseer bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

Sinds mei 2020 is een alcoholtest niet meer verplicht in de auto.
Ook een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht.

Advies
Reservelampen – Als er een lamp kapot gaat, moet je die onmiddellijk vervangen. Je wordt daarom geadviseerd reservelampen mee te nemen voor ten minste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, tenzij het voertuig is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.
Reservewiel – Rijden met een beschadigd wiel is verboden en wordt beboet. Je wordt aangeraden een reservewiel mee te nemen en het gereedschap om een band te verwisselen.
Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek en veiligheidshesje) in de auto aanwezig is.

Verplicht op de motor
Veiligheidshesje – Motorrijders moeten een veiligheidshesje bij zich hebben op de motor (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een motor is verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
Handschoenen – Motorrijders en hun passagiers zijn verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.
Sinds mei 2020 is het meenemen van een alcoholtest niet meer verplicht voor motorrijders.
De regel dat een motorhelm moet zijn voorzien van reflecterende elementen geldt alleen voor helmen die in Frankrijk worden verkocht.
Motorrijders hoeven geen gevarendriehoek bij zich te hebben.

Verplicht op de bromfiets, snorfiets of speedpedelec
Veiligheidshesje – Bestuurders van een bromfiets, snorfiets of speedpedelec moeten een veiligheidshesje bij zich hebben (ze mogen dit hesje dragen of bewaren in bijvoorbeeld een net of koffer). De bestuurder van een bromfiets, snorfiets of speedpedelec is verplicht dit veiligheidshesje bij pech of een ongeval aan te trekken.
Handschoenen – Bestuurders van een bromfiets, snorfiets of speedpedelec en hun passagiers zijn verplicht handschoenen te dragen. Dit moeten handschoenen met een CE-markering zijn.

en_GBEN
en_GBEN nl_BENL fr_FRFR