Grotten

Leuk mét of zonder kinderen:

  • Grottes du Pech Merle ( met prehistorische tekeningen),
  • Grottes de Cougnac ( met één van de mooiste plafonds van Frankrijk),
  • Grottes de Lacave ( met een treintje),
  • Gouffre de Padirac ( met een bootje),

De grot van Pech Merle ligt in het Franse departement Lot, in de vallei van de rivier Célé in Quercy in de regio Occitanië, vlak bij het dorpje Cabrerets. De dichtstbijzijnde stad is Cahors.

In de twee kilometer lange grot zijn prehistorische rotstekeningen te vinden die gerekend worden tot de mooiste van Frankrijk. Tevens is het een prachtige druipsteengrot.

In de grot kan men onder andere tekeningen bewonderen van bizons, paarden, mammoeten, oerossen, herten en figuren waarvan de betekenis onduidelijk is. Daarnaast vindt men in deze grotten gestencilde handen. Met deze techniek wordt de hand tegen de rots gedrukt en wordt er kleurstof in poedervorm overheen geblazen. Op deze manier ontstaat een afdruk van de hand op de rots. Ook bevinden zich in de grotten tekeningen van mensen en een aantal versteende voetafdrukken.

De bekendste afbeelding is die van het gestippelde paard (Cheval de Pomelé). Ook de negatieve handafdruk met de dertien stippen is erg bijzonder.

Het bestaan van het grottenstelsel was al bekend aan het begin van de 20e eeuw, maar de grot met de tekeningen is in 1922 ontdekt door twee Franse jongens van 15 en 16. In de loop der jaren is in de nabije omtrek nog een tiental andere grotten ontdekt met rotstekeningen, maar alleen Pech Merle is opengesteld voor het publiek. Deze openstelling is overigens beperkt: er mogen maar 700 bezoekers per dag de grot in.

Net als in de bekendere grot van Lascaux zijn de tekeningen in de grot van Pech Merle zo’n 25.000 – 17.000 jaar geleden gemaakt door de Cro-Magnonmens.

De Grottes de Cougnac zijn twee prehistorische grotten op het grondgebied van het dorpje Cougnac, in het Franse departement Lot, enkele kilometers van Gourdon, aan de doorgaande weg D17 naar Milhac en Masclat.

De heuvel waarin de grotten liggen, is vrij toegankelijk. De grotten zelf zijn alleen toegankelijk onder leiding van een gids. De eerste grot is een droge grot, waarin verschillende bijzondere stalactiet- en stalagmietformaties te vinden zijn. De interessantste grot is echter grot twee. In deze grot zijn een vijftigtal prehistorische rotstekeningen te vinden van onder andere oerossen, een paard, een bizon en een aantal abstracte figuren. Wat de grot van Cougnac bijzonder maakt, is dat het één van slechts drie grotten in Zuidwest-Frankrijk is, waarin een afbeelding van een mens te zien is.

De tekeningen in de grot van Cougnac zijn gemaakt vanuit religieus en cultureel oogpunt gedurende een periode van meer dan 5000 jaar. Ze zijn gemaakt door de vroege moderne mens die toen in dit deel van Frankrijk leefde.

Cougnac valt hiermee in dezelfde traditie als de tekeningen in de grotten van Lascaux en Pech Merle.

en_GBEN
en_GBEN nl_BENL fr_FRFR